Jongerenreis Hongarije 2021

Diaconale jongerenreis Hongarije
16 – 23 oktober 2021

Inmiddels zijn er 12 deelnemers voor de reis naar Hongarije. Daarmee komt het totale aantal reizigers op 17. Dat is inclusief de (bege)leiding. Als begeleiding voelen we onszelf eigenlijk ook deelnemers. Wij gaan ook het avontuur aan in Hongarije en weten nog niet goed hoe dat gaat uitpakken.

Als groep hebben we een eerste bijeenkomst gehad. In die bijeenkomst hebben we ook contact gehad met Hongarije. Dat gaat half in het Engels en half in het Nederlands. Marcel Buchner is field leader van OM (Operatie mobilisatie) in Hongarije. Hij is Nederlander en spreekt gelukkig Nederlands. Ilona en Zsolt waren ook aanwezig (online dan natuurlijk). Zij werken in Érd voor Operatie Mobilisatie en zijn allebei Hongaars. Dat maakt het gesprek wat lastig. 

Ilona en Zsolt
Als groep gaan we in oktober naar Ilona en Zsolt toe, in de stad Érd. Dat ligt naast Boedapest. Zsolt heeft zich de laatste maanden vooral ingezet voor de allerarmsten in Érd. Je moet je voorstellen dat een gezin moet rondkomen van bijvoorbeeld 200 euro per maand. Als ze hout moeten kopen in de winter, voor de kachel en te kunnen koken, zijn ze 80 euro per maand kwijt. Wij gaan Zsolt en Ilona helpen in hun werk tijdens deze reis. Net even een paar handen extra. Waarschijnlijk gaan we helpen om een woning (of een paar) op te knappen voor de wintermaanden. Misschien gaan we wel een flinke voorraad hout hakken zodat mensen warm kunnen blijven in de aankomende winter. Daarnaast gaan we ook voedselpakketten rondbrengen. Zeg maar de voedselbank aan huis. Dat gaat niet alleen om voedsel maar ook om het opbouwen van relaties daar. Die contacten proberen Ilona en Zsolt steeds weer te versterken. In die contact kan en mag het ook gaan over Jezus.

Actiedag
De reis kost geld. Het opknappen van huizen kost geld. Voedselpakketten kost geld. We vinden het belangrijk dat de deelnemers zelf voor een deel voorzien in de kosten die ze maken. Niet alles is gratis en komt zomaar aanwaaien. Naast dat ze zich heel goed gaan inzetten mag het ze ook wat kosten. Uiteraard zoeken we ook naar mogelijkheden om wat geld te kunnen verdienen zodat we hen kunnen helpen. Zaterdag 3 juli zal er een actie worden gehouden. Reserveer vast een half uurtje in je agenda!

Nieuwsbrief
Daarnaast wil je natuurlijk op de hoogte blijven van onze belevenissen voor en tijdens de reis. Hiervoor kan je je aanmelden voor een nieuwsbrief. Tijdens onze reis krijg je dan dagelijks een nieuwsbrief met o.a. foto’s in de mailbox. Daar vragen we een bescheiden bijdrage voor van 10 euro. De deelnemers komen dit na de zomer wel een keertje vragen. Heb je ze gemist? Houd dan de berichten in het kerkblad in de gaten.

Marko Hardeman, Freek de Bruijn, Mathanja van Oostrum, Liesbeth de Bruijn en Ronny van Renswoude.