MISSIONAIR IN MUZIEK

Jaco de Jong

Jaco de Jong is 13 jaar, en volgt het voortgezet onderwijs.

Daarnaast heeft hij ook nog orgelles. Intussen ook alweer ruim een jaar.

Ik werp stiekem een blik op zijn lesboeken, en concludeer dat hij in die korte tijd best al heel ver gekomen is.

Een uitgesproken talent, dat mocht trouwens ook blijken uit de - inmiddels traditionele - leerlingen- voorspeelavond die Fia Lam jaarlijks voor de gemeente organiseert, die Jaco vorig jaar opende.

Het talent zit kennelijk in zijn genen, want zijn overgrootvader, Pieter Wijnen, was de kerkorganist in de tijd vóór Fia Lam

Onder zijn leiding is zij begonnen  op het kerkorgel te spelen.

Leuk détail, dat de achterkleinzoon van genoemde Pieter, nu de leerling is van Fia.

En ook zijn grootmoeder, Jannie de Jong, speelt orgel. Van haar vader geleerd.

Ook haar lesmateriaal bestond uit de lesboeken van Folk Dean, die ze allemaal aan Jaco heeft overgedragen.

Jaco heeft het dus van geen vreemden.

Jaco heeft schik in de lessen, hoewel het spelen van een lied tóch altijd weer leuker is dat het leren van oefeningen en lesjes.

Maar ja, wie vindt dat niet?

Muziektheorie en allerlei muziek‘weetjes’ boeien hem wél,  zoals bijvoorbeeld hoe diverse toonladders, harmonieen en cadenzen in elkaar zitten,

Of er een kerkorganist uit hem zal groeien? Wie kan dat weten? Jaco ook niet.

Maar als God het mocht willen, en Jaco er zin in blijft houden, dan mogen we misschien wel goede hoop hebben dat een oude traditie in een nieuwe generatie,hem gaat voortgezet worden.

riet r-b